Osiloskop Dönüştürücü Devresi

Merhabalar sizlere bu yazımda staj süresince üzerinde çalıştığım projem hakkında bilgiler verip deneyimlerimi paylaşacağım.

Bu projede BNC konnektöre bağlanılan kameradan elde edilen görüntüyü osiloskopa yansıtma işlemi yapacak devre tasarımı yapılmıştır. Bu devre op-amp yardımıyla yükseltme yaparak 3 kanaldan osiloskop’a görüntü aktarımı sağlamaktadır.

Referans aldığım şema

İlk olarak size devremde kullandığım önemli kompenentleri tanıtayım:

AD8032A Op-amp;

AD8032A (çift) tek besleme gerilimi geri besleme amplifikatörleri, 80 MHz küçük sinyal bant genişliği, 30 V/μs dönüş hızı ve 125 ns yerleşme süresi ile yüksek hızlı performansa sahiptir. Bu performans, tek bir +5 V kaynağından 4,0 mW’dan daha az güç tüketirken mümkündür.

 

LM1881N ;

LM1881 Video senkronizasyon ayırıcısı, kompozit ve dikey senkronizasyon, çoğuşma veya arka sundurma zamanlaması dahil olmak üzere zamanlama bilgilerini ve 0,5-V ila 2 genliğe sahip standart negatif gidişli senkronizasyon NTSC, PAL ve SECAM video sinyallerinden tek ve çift alan bilgilerini çıkarır. V pp. Entegre devre ayrıca standart olmayan, daha hızlı yatay oranlı video sinyalleri için senkronizasyon ayrımı sağlama yeteneğine sahiptir. Dikey çıktı, dikey senkron periyodunda ilk tırtıklının yükselen kenarında üretilir. Yukarıda belirtilen yükselen kenar, standart olmayan bir video sinyali için olduğu gibi, harici olarak ayarlanan gecikme süresi içinde meydana gelmezse, bir zaman gecikmesinden sonra varsayılan bir dikey çıkış üretilir.

Bu devrenin kurulum amacı kameradan alınan görüntüyü analog bir şekilde osilaskop’a yansıtmaktır.

SMD tasarımını yaptıktan sonra hata tespiti yapıldığında op-amp’ta beklenmedik derecede ısınma problemi gerçekleşti. Bu sebepten dolayı kartın DIP tasarıma çevirilmesine karar verildi.

SMD Tasarım

 

 

Proje Revizyon Aşaması

 

Şematik

PCB

3D

Bitiş

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim..

Yavuz Selim Saygıner 

Selçuklu Mesleki ve Anadolu Lisesi

yavuz1252selim@gmail.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × 2 =