Kumanda Üretim

Bu şirkette ikinci stajımı yaptım. Bu staj döneminde kumanda üretimde çalıştım. İlk günümde zaten bu şirkete alışkın olduğum için hemen çalışmaya başladım. İlk iş olarak kumanda kartlarımızı smd bölümünden aldık ve ilk iş olarak pil kutuplarını takmaya başladık. Pil kutuplarını sabitlemek için kullandığımız kalıplara pil kutuplarımızı yerleştirdik. Pil kutuplarının yerlerine oturduğundan emin olduktan sonra kumanda kartımızı kalıbın üstüne takıyoruz. Pil kutuplarının bacakları kartın arkasından geçip geçmediğini kontrol ediyoruz ve lehimleme işlemine başlıyoruz. Pil kutuplarının butonun altına gelen bacaklarını kesiyoruz ve o şekilde lehimliyoruz. 

Pil kutuplarını lehimledikten sonra yıkama işlemine geçiyoruz.Kartımızın üzerinde kalan pasta atıklarını temizlemek için etilen kullanıyoruz. Etileni bir fırça yardımı ile alarak kartımızı temizliyoruz. Özellikle işlemcinin bacaklarının aralarını daha fazla ve dikkatli bir şekilde temizliyoruz. Yıkama işlemi bittikten zonra kartın üzerindeki etileni hava ile kurutuyoruz.

Yıkama işlemi bittikten sonra kartlarımızı mikroskop ile kontrol ediyoruz. Elemanların bacaklarının arasında pasta kalıntısı kalmışsa bacakları havada olan veya lehimlenmemiş olan varsa onları lehimlememiz gerekiyor gerekiyor.

Kontrollerimizi yaptıktan sonra buton ve switch takma işlemine geçiyoruz. Switch lerin düzgünlüğüne dikkat ederek yerlerine lehimliyoruz. Switch lerden sonra butonları takmaya başlıyoruz. Butonları takarken dikkat etmemiz gerekenler buton sayısı ve butonun tek hızmı  yoksa çift hızmı olduğudur.

Lehim işlemimiz bittikten sonra switchlerin ve butonların bacaklarını yıkamamız gerekiyor. Switch lerin bacaklarını yıkarken üst kısmına değdirmemeliyiz çünkü etilen donduruyor ve switch kullanılamıyor. Yıkamadan sonra verici kartlarımıza program atıyoruz ve test aşamasına geçiyoruz.

Test işlemini yaparken avometreyi güç kaynağına seri bağlıyoruz. Test cihazının değerlerini de girdikten sonra kumandamızın kaç amper çektiğini,frekansını ve pil zayıf ledlerinin yanıp yanmadığını kontrol ediyoruz. Test işlemi bittikten sonra kartları plastiklerine vidalıyoruz ve kapatıyoruz.

Ali Eren Çaldağ