ELFATEK ÜRETİM STAJ

Üretim departmanında olup kumanda üretim bölümünde stajımı tamamladım. Stajım boyunca yaptıklarımdan bahsedeceğim.

ICHIP: Ichip alıcı ve verici kartlarda bulunur. Alıcı ve verici kartların birbiri ile eşleşir ve birbiriyle haberleşmeyi sağlar. Ichip içinde belli bir hafızaya sahiptir. Diğer bir deyişle ichip bir EPROM’dur. Ichip ilk olarak küçük bir devre kartıdır. Bunun üzerine pini yerleştirip lehim işlemi yapılır. Lehim işleminden sonra etilen yardımıyla kartlar yıkanarak temizlenir. Yıkanan kartlar belirlenen yerlerden ayırma işlemi yapılır. Ayrılan ichiplere seri numaralar verilir. Alıcı ve verici kartların seri numaraları aynı olmak zorundadır. Bu aşamadan sonra ichiplere program atılmak üzere programlama makinesine yerleştirilir. Alıcı ve verici kartlar aynı seri numaralar verilerek programlanır. Programlanan ichipler alıcı ve verici kartlara yerleştirilir.

POWER KEY: Power key verici kartında bulunup hall effect sensör sistemiyle çalışır. Power key sayesinde kumanda içinde bir manyetik alan oluşur. Bunun sayesinde kumanda çalışır. Power key yapımı ise basittir. Plastik içine  mıknatıs yerleştirilerek yapıştırılıyor.

KABLO İŞLEME: Alıcı kartların boyutlarına göre belirlenen kabloların uzunlukları ayarlanarak kesilir. Daha sonra kablo işleme makinesinde işlendikten sonra hazır hale gelir. Kabloların uçlarına soketler yerleştirilir. Sıradaki aşamada hazır olan kablolar alıcıya takılır. 

 TEST AŞAMASI: Test odasına getirilen alıcılar besleme, NO, NC kablolarına göre panodaki klemenslere yerleştirilir. Burada alıcı ve vericilerin birbiriyle haberleşme zamanına bakılır. Power keyin doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Ichiplerin eşleşip eşlenmediği kontrol edilir. Acil stop butonu kontrol edilir.

ALICI VE KARTLARIN MONTAJLANMASI: Alıcı ve verici kartların lehim işlemi tamamlandıktan sonra etilen ile yardımıyla temizlenir. Gerekli programlar atılır ve alıcı ve vericiler ayrı ayrı test edilir. Osiloskop yardımıyla test edilir. Frekans, akım, gerilim gibi değerler olması gereken seviye de mi diye bakılır. Bu aşamayı başarılı şekilde geçen kartlar test odasına gönderilir. Test odasında alıcı ve verici kartlar plastiklere yerleştirilerek el matkabı yardımıyla montajlanır.