ESP32 Tabanlı Kamera Slider

Merhabalar. Bu yazıda ESP32 tabanlı Slider projesinin yapım süreci anlatılmıştır. Projede ESP32 WROOM 32D kullanılmıştır. ESP, mobil uygulama arayüzü sayesinde kullanıcıdan aldığı veriler ile sliderı kontrol etmektedir. ESP ve mobil uygulama arasındaki haberleşme Bluetooth sayesinde gerçekleşmektedir. Yazı boyunca bu sliderın yapımıyla alakalı tüm adımlar açıklanmıştır.

Kullanılan Malzemeler

  • ESP32 WROOM 32D
  • A4988 Step Motor Sürücü Modülü
  • MC34063 Voltaj Regülatörü Entegresi
  • TLP281 Optoküplör (2 adet)
  • 5mm Ses Jakı
  • Buzzer
  • Devrede kullanılan çeşitli komponentler

1. Adım : Fotoğraf Makinesinin Dışarıdan Kontrol Edilmesi

Fotoğraf makinelerinde dışardan kontrolü sağlayabilmek için standart olarak 2.5mm jak bulunmaktadır. Bu jack içerisinde Focus, Shutter ve GND çıkışı olmak üzere üç çıkış bulunmaktadaır. Focus pini GND ile kısa devre yapıldığında görüntüde odaklama yapılmakta, Shutter pini GND ile kısa devre yapıldığında fotoğraf çekilmektedir.

Bazı eski veya çok profesyonel fotoğraf makinelerinde standart olan 2.5mm jak yerine, aşağıdaki fotoğrafı paylaşılan jak tipleride kullanılmaktadır. Jak tipi değişse de kullanılan yöntem aynıdır.

2. Adım : Slider’ın Mekanik Aksamı

Sliderın mekanik aksamı Elfatek Elektroniğin sağladığı destekler bünyesinde üretilmiştir. Sliderın toplam uzunluğu 130 cm ve trimpotun hareket aralığı 105cm’dir.

3. Adım : Devre Kartının tasarımı

a. Şematik Tasarımı

ESP Slider projesi için tam devre şemasıdır. Devrede fotoğrafın çekilebilmesi için TLP281 optoküplörler ses jakındaki ilgili bağlantıları ESP’den gelen komutlar neticesinde sinyal göndererek fotoğraf makinesinin fotoğraf çekmesini sağlamaktadır. MC34063 voltaj regülatörü, 12V olan giriş voltajını 3.3V’a düşürerek ESP32 ve A4988 motor sürücünün beslenmesini sağlamaktadır.

b. PCB Tasarımı

4. Adım : Devre Kartının Üretimi ve Lehimlenmesi

Tasarlanan devre kartı Elfatek Elektroniğin sağladığı destekler bünyesinde CNC Router makinesinde kazılarak üretilmiştir. Üretilen devre kartı özenle lehimlenerek çalışıp çalışmadığı basit kodlar ile test edilmiştir.

Devre kartının  sol tarafında 12V güç girişi bulunmaktadır. 12V ile motor ve MC34063 voltaj regülatörü beslenmektedir. Kaynak gücüne bağlanan gerilim bölücü ile ESP kaynağın voltajını ölçmektedir. Bu sayede kaynak batarya ile beslendiğinde batarya hakkında voltaj ve yüzdelik bilgisi alınabilmektedir.

5. Adım : Mobil Uygulamanın Tasarlanması

Mobil uygulama yapımında sade, anlaşılır ve kolay kullanımından dolayı APP Invertor platformu kullanılmıştır. Açık kaynak kodlu olan bu platform ihtiyacımız olan mobil özellikleri sunmaktadır.

Fotoğraf Çekim Türü

Video Çekim Türü

ESP Sliderın kontrolünü sağlayan mobil uygulamada, video ve fotoğraf olmak üzere iki farklı çekim türü bulunmaktadır. Video çekim türünde kullanıcıdan; çekimin süresi ve kameranın nereden başlayacağı bilgisini alınır. Fotoğraf çekim türünde ise kullanıcıdan; çekim süresi, kare sayısı ve kameranın nereden başlayacağı bilgisi alınmaktadır. Alınan bu bilgiler Bluethoot ile ESP32’ye aktarılarak kaydırıcıyı başlatır.

6. Adım : ESP32 Yazılımı

ESP32’ye yazılan yazılım Arduino IDE platformu üzerinden yazılmıştır. Slider üzerinde bir adet limit switch bulunmaktadır. Sistem ilk başlatıldığında motor bu limit switchi kullanarak kendisini ofsetler. Konumu bilinen 200 adımlı step motor bu süreçten sonra Slider platformunda adım sayarak ilerler. Slider üzerindeki platform 105cm uzunluğunda ve 3450 step motor adımına karşılık gelmektedir. Motor, 3450 adım ilerledikten sonra platformun sonuna geldiğini tespit ederek kendisini durdurur.

 

Cemal KARABULUT

Selçuk Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 4. Sınıf

ccemalkarabulut@gmail.com