OTONOM GÖREV ROBOTLARI İÇİN ÇAĞRI BUTONU

Merhabalar ben Talha. Bugün blog yazımda staj zamanımda yaptığım proje hakkında bilgi paylaşımında bulunacağım. İsterseniz ilk olarak kullanılan malzemelerden bahsedeyim…

Kullanılan Malzemeler

  • Transistör
  • Voltaj Regülatörü
  • ESP32-WROOM-32D
  • OPTOKUPLÖR

1.Adım: Malzemelerin Kullanım Amacı

Transistör

Devre kartımıza istediğimiz yazılımı atmak için dışarıdan harici bir sinyal dönüştürücü kullanarak atılmaktadır. Yazılımı devre kartımıza yükleyebilmek için TX,RX,DTR,RTS,3V3 ve GND pinlerine ihtiyaç duyarız. DTR, bağlantı noktası açıldığında onaylanır ve RTS tarafından onaylanmaz. DTR’ın otomatik olarak onaylayıp onaylamadığı ve hatta RTS’in onaylayıp onaylamadığını, yerleştirmiş olduğumuz transistör sayesinde kontrol etmekteyiz. Transistörü devremizde anahtarlama elemanı görevinde kullandık.

Şekil-1 Devre kartındaki transistör yapısı

Voltaj Regülatörü

Sabit voltaj seviyesini otomatik olarak korumak için tasarlanmış sistemlerdir. Besleme gerilimini devrenin ihtiyaç duyduğu voltaj aralığına da düşürmektedir. Sisteme güç verirken belirli dalgalanmalar meydana gelmektedir. Eğer yüksek dalgalanmalar gerçekleşirse beslenen sisteme zarar verebilmektedir. Bu durumlardan korunabilmek için LM2575-Adj voltaj regülatörü kullanılmıştır. Piyasada kanıtlanmış ve en çok kullanılan voltaj regülatörüdür.

Şekil-2 Çıkış voltajı

ESP32-WROOM-32D

ESP32-WROOM, isimleri ‘Core 0’ ve ‘Core 1’ olmak üzere iki adet çekirdek bulundurmaktadır. Hangi çekirdeğin ne iş yapacağını birkaç işlem ile belirlenebilmektedir. Devrede kullanma sebebim; kolay programlanabilir, gömülü Wi-Fi modülü bulundurması, açık kaynaklı yazılım desteği ve diğer işlemcilere geöre ucuz maliyette olması.

Şekil-3 ESP32-WROOM-32D

Optokuplör

Optokuplör giriş kısmında bir adet LED diyot ile çıkış kısmında LED diyotun yaymış olduğu ışıktan etkilenen ve de iletimi sağlayan bir tane foto eleman bulundurmaktadır. Led diyotun yaymış olduğu bu ışık fototransistör sayesinde algılanarak iletime gönderilir. Kullanılma sebebi; iki devreyi fiziksel olarak ayırma, elektriksel izolasyon sağlamak ve farklı gerilimlerden devreyi korumak.

2.Adım: Devrenin Şematiği

a. Şematik Tasarım

Şekil-4 Devre şematiği

Otonom görev robotları için çağrı buton projesinin devre şematiği şekil 4’te gösterilmiştir. Devreyi besleyebilmek için dışarıdan 9 – 36 voltaj arası değerlerde besleyebilmekteyiz. ESP32D’den çıkan pin uçları optaya bağlı olan kendisinden ledli butona bağlanmaktadır. Bu sayede bize bağlı olduğumuz serverdan gelen bilginin ne anlama geldiğini gösterebilmektedir. 

b. PCB Tasarım

3. Adım: Projenin Ana Şeması

Şekil-5 Projenin çalışma mantığı

Şekil 5’te otonom araçlar için çağrı buton projesinin Wi-Fi modülü üzerinden nasıl çalıştığını sizlere anlatmak istedim. Bağlı olan sunucudan kartımıza gelen bilgiler 0,1 ve 2’dir. Eğer 0 bilgisi gelirse led kapalı, 1 gelirse sürekli açık ve 2 gelirse yanıp sönmektedir. 

Bana verdiğiniz öğretilere ek olarak, sorumluluğunuz, arkadaşlığınız ve arkadaşlığınız da hayranlığımın ayırt edici ve değerliydi. Her şey için sonsuz teşekkürler Elfatek Ailesi

TALHA DURMAZ

Konya Teknik Üniversitesi

Elektrik Elektronik Mühendisliği

Linkedln