32 Adet BH1750 Light Sensör ile Işık Değeri Kaydeden Datalogger

     Öncelikle “Datalogger Nedir ?” sorusuna cevap verelim. Datalogger seçilmiş verileri belirli bir süre boyunca, belirli aralıkla kaydeden cihazlardır. Bizimde bu projede ki amacımız kendi belirlediğimiz zamanlar arasında çalışan, 32 farklı sensörle 32 farklı yerden aldığımız ölçümleri kaydederek yapılacak binanın çiziminde mimarlara yardımcı olmak.

      Board üzerine kurduğumuz devrede buton modülü ile LCD’de gördüğümüz menünün kontrolünü yapıyoruz. (*Koda henüz çalışma aralığını eklemediğimiz için ekranda görünmüyor.) Saat ayarı ve tarih ayarı DS3231 modülü ile kontrol edilmektedir. Sensörlere 74HC4067 MULTIPLEKSER ile adres göndermekteyiz. 32 adet sensör için 4 adet mux. kullandık. Mux. 2’si ilk 16, diğer 2’si ise son 16 sensörü kontrol edecek şekilde yazılımı yapıldı.Burada multiplekser seçmemizin nedeni sensörlerin 2 adet adres almasından kaynaklanmaktadır. (Sensör datasheet : https://www.mouser.com/ds/2/348/bh1750fvi-e-186247.pdf  ). Sensörlerden gelen veriler ise SD karta, ölçümün yapıldığı günü baz alarak bir dosya oluşturup dosyanın içine kaydolmaktadır. 

     Devreye enerji verdikten sonra LCD’de görülen ölçüm aralığı ve çalışma aralığını ayarlamamız gerekmektedir. Yazılımda bizim isteğimiz üzerine sensörlerin çalışma aralığına 04.30-22.30 olarak sınır koyduğumuz için bu aralarda ölçüm alınmamaktadır. Ayarlamalar yapıldıktan sonra seri portta başta ölçüm yapılan saat ve devamında sensörlerin ölçüm değerlerini görebiliyoruz. (Örnek : 15.03.37 L0: 55 lux L1: 125 lu.x …..). Çalışma aralığının sonuna geldiğinde ölçme işlemi duruyor ve dosya kapanıyor. Devreden enerjiyi kestikten sonra SD kartı modülden çıkarıp bilgisayara takarak ölçümleri rahatlıkla inceleyebiliyoruz. Hatta kolaylıkla Excel’e atıp tablo şeklinde incelebilirsiniz.

  Projede kullanılan malzemeler

  1. Arduino Mega 2560
  2. I2C LCD Ekran Modülü
  3. BH1750 Lux Sensörü
  4. 74HC4067 Multiplekser
  5. SD Kart Modülü 
  6. 4X4 Buton Modülü
  7. DS3231 Saat Modülü

     Devre kartının çizimini yaparken ise kiCAD kullandım.Şematik çizimin de bağlantıları label ile yaparsanız daha rahat bir şekilde kontrolünü yapabilirsiniz. PCB çiziminde ise elemanların yerleşimlerinde modülleri kartın kenarına koyarsanız daha rahat ederseniz. (Örnek olarak SD kartı takıp çıkartmak.) Bu konuda size tavsiyen ise kartı basmadan önce PDF çıktısını alıp kağıt üzerinde modülleri deneyin. Bu şekilde olası bir hatayı önlemiş olursunuz. 

    Yazılımda ise ilk olarak modülleri teker teker deneyip çalışma şeklini anlayıp daha sonra birleştirmenizi tavsiye ederim. Böylelikle ana kodu yazarken daha az zorlanırsınız. 

   KOLAY GELSİN …

 

   Tuana Büşra YILMAZ – Pınar ATCI 

Elektrik- Elektronik Mühendisiği Öğrencisi – Mekatronik Mühendisiği Öğrencisi

Yaptığı Çalışmalar (Tuana Büşra YILMAZ ) :

  • 3D Printer (Üyesi olduğum İEEE topluluğu ile)
  • Ultrasonik Radar
  • Mini CNC Plotter

İlgi Alanları :

Savunma Sanayi , Yapay Zeka , Elektronik , Robotik

Yaptığı Çalışmalar ( Pınar ATCI ) : 

•   Kitchen Door (servo motor ile)

•    Flex Testing Machine

•    Robot Kol

İlgi Alanları :

Otomotiv Sektörü, Robotik, Biyomedikal, Elektronik