ÜRETİM BÖLÜMÜ STAJ

Siren üretim bölümünde stajıma başladım. Duvar montaj ve yüzey montaj olmak üzere 2 çeşit siren tipi mevcut. Öncelikle SMD bölümünden aldığımız siren anakartlarımız ve ledlerimizi üretim alanına getirdik. Depodan kristaller, kristal birleştirme plastik parçaları, alt plastik parçaları, profilleri , gerekli kabloları, çeşitli yardımcı plastik parçaları ve kutuları üretim alanına getirdik. 

Getirdiğimiz ledleri ve anakartlarımızı pense yardımıyla dikkatli bir şekilde kırdık. Sonrasında anakartlarımızın üzerine kabloların takıldığı plastik soketi, ledlerin takılıcağı 4 soketi , bobinden atlamamızı lehimleyerek yaptık. Etilen alkol ile bir fırça yardımıyla  pasta kalıntıları kalmıcak şekilde dikkatli ve özenli şekilde yıkama işlemimizi bitirdik. Anakartımızın üzerindeki bobin kablo soketi ve kondansatörlerimizin etrafına epoksi işlemi uyguladık.

Epoksilerimizin kurumasını beklerken alt plastiğimiz ve profillerimizi çakma işlemine başladım. Önce profillerimiz plastiğe rahat otursun diye,  matkabımıza gerekli ucu takarak yuvalarını açtık. Sonrasında çakma aletimiz yardımıyla metal profillerimizi plastiklerimize çaktık.

Anakartlarımıza siren tipine göre gerekli olan programı şirketin kendi yazılımlarıyla bilgisayardan attık. 

Kablolarımızı sirenimizin durumuna göre almıştık ve anakartımızın üzerindeki lehimlediğimiz sokette gerekli yerlere kablolarımızı taktık. Uçlarını bantlayıp plastiğimizin içinden geçirdik. 

Anakartımızı plastiğimize oturtup hazırladığımız ledimizi anakartımıza taktık. Bağlayıcı plastik parçamızla kartımızı plastiğimize montajladık. Ledimizin en üst kısmına zener diyodumuzu uçları ters bağlancak şekilde lehimledik.  Ara plastiklerimizi ve renklere göre olan kristallerimizi plastiğimize taktık. Buzzerımızı diyodumuzun karşısına gelicek şekilde + ve – uçları aynı olarak lehimledik Buzzerı plastiğimize montajladıktan sonra test işlemimize başladık.

 Kablolarımızı rengine göre ve besleme Voltajına göre 24 yada 220 V olucak şekilde şirketimizin yapmış olduğu test cihazına bağladık arayüzden ayarlanabilen test süreleri ve led renklerini ayarladıktan sonra start butonuna basarak testimize başladık. Test sırasında buzzerdan çıkan seslere ve tüm ledlerimizin düzgün yandığına emin olduktan sonra testimizi bitirdik. Sorumlu mühendisimizin çıkarmış olduğu etiketlerimizi seri numaralarına göre sirenlerimize ve hazırlamış olduğumuz kutulara yapıştırdık. Sirenleri kutulayıp kullanıma hazır hale getirdik.

Verici üretiminde öncelikler SMD bölümünden aldığımız kartlarla kırma işlemi yaparak işe başladık. Pil kutuplarını lehimledik fazla olan bacakları yan keski ile kestik. Makaronladığımız start switchimizi ve acs switchlerimizi lehimledik. Lehimlenen kısımları etilen alkol ile yıkadık. Epoksi işlemlerini yaptık. Gerekli programları şirketimizin yazılımlarını kullanarak kartlarımıza attık. 

Çift yada tek hızlı olmak üzere 2 tipi var. Buna göre butonlarımızı lehimledik. Ve tekrar yıkama işlemimizi yaptık.Programları ve seri no etiketleri yapıştırılan İCHİPlerimizi kartımıza takıp montajlarını yaptık.

Osilaskop güç kaynağı ve avometre yardımıyla kartlarımızın testini yaptık seri olarak bağladımız avometremizde akım değerlerine baktık osilaskopta girdiğimiz 2.450 GHZ frekans değerine göre frekanslarımızın tavan yapıp yapmadığını test ettik zayıf pil testimizide yaptık.

Dizgimize dizdiğimiz kartlarımızı alt ve üst plastiklerle birleştirip montajlayarak etiketlerini yapıştırdık ve Kumanda test bölümüne gönderdik.

Stajımda kartlar hakkında sirenler hakkında, lehimleme , testler ve birçok çeşitli  elektroniğe yazılıma dahil faydalı bilgiye ulaştım.

Süleyman Burak HARMANKAYA