ELFATEK ÜRETİM STAJ

 Kumanda üretim bölümünde stajıma başladım. Staj boyunca çalıştığım bölümlerden ve yaptığım işlerden kısaca bahsetmek istiyorum. 

Öncelikle İCHİP yapımı kısaca bahsedecek olursak İchipler kartlara takılmadan önce belirli işlemlerden geçiyor. Öncelikle 2*3 pin headerların kartlara lehimle sabitlenmesi bu işlemin amacı alıcı ve verici kartlarda bulunan 2*3 pin dişi headerlara takılabilmesi. Headerların 6 ayağı da lehimlendikten sonra etilen ve fırça yardımı ile temizleniyor ve temizlendikten sonra üzerinde kanal kod ve seri numaraları yazan etiketler yapıştırılıyor ve programlama işlemine geçiliyor.

Sİren testi  : test aşamasında herşeyi tamamlanan sirenlerin gücüne göre ( 24 veya 220 V ) Elfatek’in kendisinin ürettiği test makinesinde testi yapılır. Siren kabloları   ( modele göre değişiklik gösterebilir ) makinede yerlerine ayrı ayrı bağlanır. Hangi renkse makinede de ona göre yerine bağlantısı yapılır. Ardından ekrandaki Başla butonuna basılır önce ledler tek tek yanar ve yanar söner ardından siren buzzerlı ise ötmeye başlar kaç melodili ise tek tek dinlenir sesinin az orta ve çok olarak düzgün bir şekilde ve net çıkmasına dikkat edilir

Power key yapımı : Yapımında çok fazla zorluk bulunmuyor. Öncelikle plastiğinin içindeki boşluğa bir demir parçası konuluyor. Bu parçanın amacı mıknatısın yerine tam olarak oturması fazla içe veya dışa doğru olmaması. Daha sonra yapıştırıcı madde plastik içerisine belirli bir miktar damlatılıyor ( ele veya herhangi biryere değmemesine dikkat edilerek). Yapıştırıcı madde kurumadan hemen üzerine bir adet mıknatıs konuluyor ve çekiç yardımı ile dikkatli bir şekilde vurularak yerine oturtuluyor ve işlemimiz burada son buluyor. 

Verici kartların montajlanması: Verici kartları etilen ile temizleyip gerekli programı attıktan sonra test edilir (frekans,kaç amper,pil zayıf ledleri vs.) . Eğer bir problem yoksa alıcı ve verici kartların birlikte test edildiği test odasına gönderilir. Test odasında kartlar plastiklere yerleştirilir gerekli testler yapılır yapıldıktan sonra kartlar verici plastiklerine 3 montaj vidası matkap yardımı ile kartlar sabitlenir

Kablo sıyırma ve teminal krimpleme: Alıcıların modeline göre olan  kablolar (24’lük,31’lik,16’lık vs.) yine alıcı kartlara uygun uzunlukta joker yardımı ile her iki ucu da kesilir ve sıyrılır. Sıyrıldıktan sonra kablolar tek tek bez ile temizlenir(içerisinde bulunan pudradan kurtulmak için). Temizlenen kabloların tek tarafı  soketlerin olduğu yere ve numaralarına göre uygun boyutta kesilir. Kesilen kablolar içinde besleme kabloları pabuç takmak için ayırılır. Besleme kablolarına pabuçları takıldıktan sonra terminal makinesine geçilir. Kalan tüm kablolara terminal çakılır. Terminal makinesindeki sensöre kablonun ucu düz bir şekilde uzatılır  terminal makinesi kabloyu önceden ayarlanmış boyutta  sıyırır sonra yan tarafa alır ve terminal çakar. Herbirine yaptıktan sonra işlem sona eriyor. 

SMD dizgi makinesi : SMD dizgi makinesinin çalışma şekli şu şekilde: Öncelikle kullanacağımız karta hangi malzemelerin dizileceği ve malzemelerin hangi sırayla alınacağı program ile bilgisayara aktarılıyor. Herbiri rulo şeklinde sarılı olan SMD malzemeleri numaralı olarak yerlerine yerleştiriliyor. Vakum ile rulolardan alacağı malzemeyi alıyor ve seri şekilde yerine yerleştiriyor. İşleyişini hayranlıkla izlediğim bir makine.

Ve daha fazlası… Stajım boyunca yardımlarını hiçbir şekilde esirgemeyen ELFATEK çalşanlarına teşekkür ediyorum. Stajınızı güzel bir şekilde değerlendirebilmeniz için büyük bir fırsat. Kesinlikle tavsiye ediyorum.