ÖZEL ÜRETİM BÖLÜMÜ STAJ

          Özel üretim bölümünde stajıma başladım ve burada stajımı tamamladım. Öncelikle istenen siparişe göre uygun alıcı anakartlarımızı ve ilgili sayıda buton içeren verici anakartımızı SMD bölümünden temin ettik. Alıcı ve Verici kısımlarını ikiye ayırmak istiyorum. Alıcı kısmı ile başlayacağım. İstenen siparişe uygun olarak buton sayısı ve tek/çift hız durumuna göre alıcı anakartımıza röle,kondansatör,varistör vs. lehimledik. Lehimlemenin ardından etilen alkol ile pasta kalıntılarını anakartımızın üzerinden temizledik ve sonra yine istenen siparişe uygun programı alıcımıza bilgisayar yardımıyla attık. Vericide ise öncelikle pil kutuplarını anakartımızın üzerine sabitledik. daha sonra acil stop anahtarı,start anahtarı ve sipariş durumuna göre ichipi lehimledik. Verilen siparişin keyli keysiz olma durumuna göre Hava ile lehim yardımıyla SMD döşemesinde değişiklik yapmamız gerekebildi. Siparişe uygun olarak yine gerekli döşemeleri yaptık. Daha sonra ilgili siparişe uygun programı attık ve kumandanın çektiği akımı sinyal gücünü test ettik. Eğer burada bir probleme rastlamadıysak siparişe göre tek hız/çift hız butonları lehimledik ve kumandamızın vericisini hazır hale getirdik. 

         Alıcı ve vericimiz artık test edilmeye hazır hale geldi. Test etmek ve daha sonra siparişi hazır hale getirmek için öncelikle ihtiyaç sayısına uygun büyüklükte kablo kestik ve bir ucunu klemense diğer ucunu da anakarta bağlanırken gerekecek uzunlukta olacak şekilde kısalttık. Kısaltılan kablo uçlarına terminal makinesi yardımıyla terminal bastık. Daha sonra terminal basılı uçları gerekli bağlantı şekline göre 2li,3lü,4lü soketlere yerleştirdik. Daha sonra alıcı ve vericilerimizi içine yerleştireceğimiz alt üst plastikleri hazır hale getirdik. Kabloyu alıcı alt plastiğinden geçirdikten sonra alıcımızı içine yerleştirdik ve soketleri alıcıdaki yerlerine göre taktık. Bu esnada Vericimizi de plastiğinin içine yerleştirdik ve pil takılıp teste hazır hale getirdik. Alıcı ve vericimizin birbirleri ile aynı dili konuşabilmeleri için iki tane iChipi programlayıcı yardımıyla programladık ve bir tanesini alıcıya bir tanesini de vericimize taktık. Daha sonra alıcının klemense bağlantısını yaptık ve test aşamasını başlattık. Öncelikle alıcının üzerinden daha sonra da kontaktörden bağlantıları test ettik. Eğer bir problem varsa bunu tespit ettik ve gerekli düzeltmeleri sağladık. Bir problem yoksa ise paketleme kısmına geçtik. Alıcılar ve vericilerin etiketleri yapıştırıldı plastiklerine montajları tamamlandı ve kontaktör ile bağlantısı kesildi. Daha sonra kartonlardan yaptığımız kutuların içine kullanım kılavuzu,alıcı,verici,verici kılıfı,pil ve vida kutusu konularak kutu kapatıldı ve kutunun etiketleri de yapıştırıldı.

         Kumandamızın üretimi burada tamamlanmış oldu. Üretilen kumanda sevkiyat bölümüne götürülerek çıkışa hazır hale getirildi.