CANBus Keypad

Herkese merhabalar Ben Emrecan ! Sizlere staj dönemimde üzerinde çalıştığım projem olan CANBus Keypad den bahsedeceğim. İlk olarak CANBus  haberleşme protokolünden bahsetmek istiyorum.

CANBus ;

CAN (Controller Area Network), CANopen’ın fiziksel katmanını oluşturan ve otomotiv otomasyonunda kullanılmak üzere Bosch firması tarafından geliştirilen bir seri ağ teknolojisidir. Özellikle Avrupa’da üretilen arabalar için geliştirilmişse de, endüstriyel otomasyonda ve diğer pek çok sektörde tutulan bir ağ olmuştur. İletişim, değişik elektronik modüller arasında elektriksel gürültülerden dolayı oluşabilecek hatalardan etkilenmeyecek CAN-High ve CAN-Low olmak üzere iki ayrı kablo ve çok güvenli bir protokol sayesinde sağlanır. Ayrıca bu şebekenin bir özelliği de modern otomotiv sistemlerinde hayati önem taşıyan hava yastığı, fren, ABS gibi yolcu güvenliğini ilgilendiren modüllere önem sırasına göre bağlantı önceliği tanımasıdır.

CANBus  Mikrodenetleyiciler arasında gerçek zamanlı iletişim de dahil pek çok ihtiyaca cevap verir. RS232 gibi geleneksel seri iletişim yöntemlerinden çok daha performanslı ve uygun maliyetlidir.

CANBus  görüldüğü üzere  uygun maliyetli ve hızlı bir iletişim protokolüdür. Projemde CANBus  haberleşme protokolü ile Keypad üzerinden data gönderme işlemini gerçekleştirdim.

Şimdi size projenin geliştirilme aşamalarından bahsedeceğim.

CANBus Keypad nedir?

Keypad alfabetik harfleri veya basit görseller taşıyan bir blok veya “pad” e yerleştirilmiş bir dizi buton anlamına gelmektedir. CANBus  ile entegre edildiği zaman ise  kullanım alanına göre üzerinde bulunan butonlardan  veri aktarımı sağlayan sistem oluşturmaktadır.

Kullanılan malzemeler;

  • SAMC21E18A
  • MC34063
  • NUP2105L
  • MCP2551

1.Adım : Şematik tasarımı

Kartta proje gereksinimlerimi karşılayabilecek olup Atmel tabanlı olan Samc21e18a isimli mikrodenetleyici kullandım. Projemde amacım Keypad üzerinde bulunan 10 tane buton bulunacaktır. Butonlardan gelen sinyallere göre  mikrodenetleyiciden ayrı ayrı CANBus verisi göndermektir. Butonlar mikrodenetleyicide bulunan External Interrupt pinlerine bağlanmıştır. Veri gönderme işlemini butona basılıyken PULL UP’a çekerek yapmasını sağladım.

2.Adım : PCB Tasarım

PCB tasarım yaparken üretim biçiminden dolayı yolların olabildiğince kalın olmasına ve bağlantıları en kolay ve pratik bir şekilde gerçekleştirmeye dikkat ettim.            

Tasarımı yapılan kartın üç boyutlu görselleri aşağıdaki gibidir.

           

3.Adım : Devre Kartının Üretimi ve Lehimlenmesi

Tasarlanan devre kartı Elfatek Elektronik Ltd. bünyesinde bulunan CNC Router makinesinde üretilmiştir. Üretilen devre kartının montajı için gerekli malzemeler yine şirket içinde temin edilip dikkatli bir şekilde lehimlenmiştir.

                                     

4.Adım: Kartın test işlemlerinin gerçekleştirilmesi

Montaj aşamaları gerçekleşirken ilk olarak regülatör devresinin montajı yapılmış ve  output olarak 5 v görülmüştür (Vin=24V). Bu aşamanın ardından SAMC21E18a işlemcisi test ledleri ile Atmel studio arayüzünden hazırlanan basit kod demeçleri ile test edilmiştir. Projenin amacına hizmet etmesi adına bir sonraki aşama olarak butonların montajı yapılıp her buton ayrı ayrı test edilmiştir. En son aşama olarak CANBus hattı montajlanıp data aktarım işlemi yapılmıştır.

İletişim

Emrecan Kara

Konya Teknik Üniversitesi

Elektrik Elektronik Mühendisi

Emrecan3616@gmail.com

 linkedin.com/in/emrecan-kara-39a0391b5