Sıcaklık Sensörü

Herkese merhaba ben Zehra! Bu yazımda sizlerle staj süreci boyunca yaptığım proje hakkında bilgi paylaşımında bulunacağım. Stajım boyunca I2C ve CANBus ile haberleşen bir sıcaklık sensörü tasarladım.

Kullanılan Malzemeler

Sıcaklık Sensörü: TMP75X-Q1

Mikrodenetleyici :ATSAMC21E18A

CANBus :SN65HVD251

Regülatör:LM2576

CAN Haberleşme Protokolü Nedir?

Kelime anlamı olarak Controller Area Network kelimelerinin kısaltılması anlamına gelir. 2 kablo üzerinden seri haberleşme metodu kullanılır. 1980’lerin ortasında Robert Bosch tarafından otomotiv endüstrisi için geliştirilmiştir. Gerçek zamanlı uygulamalarda ağ elemanları arasında  yüksek  kapasiteli  veri alış verişi sağlamak ve bunu yaparken mümkün olduğunca ekonomik çözümler sunmak CAN haberleşme protokolünün ana hedefidir.

I2C NEDİR?

I2C iletişim veri yolu çok popülerdir ve birçok elektronik cihaz tarafından yaygın olarak kullanılır, çünkü bir ana ve çoklu bağımlı cihazlar veya hatta çoklu ana cihazlar arasında iletişim gerektiren birçok elektronik tasarımda kolayca uygulanabilir. Kolay uygulamalar, 7 bit adresleme 128 cihaza kadar kullanılırken I²C ile 10 bit adresleme neredeyse 1024 cihaza kadar kullanılabilir ve iletişim için sadece iki tel kablo yeterlidir.

1.Adım : Devre Tasarımı

Devre kartımda  12V giriş değerini 5V değerine düşüren LM2576 regülatörü ,mikrodenetleyici olarak ATSAMC21E18A, sıcaklık sensörü için -40 ile 125 derece arasındaki sıcaklıkları ölçebilen I2C haberleşme protokolü bulunan otomotiv sınıfı bir sensör olan TMP75-Q1 entegresi kullandım.Devre kartımı tasarlarken olabildiğince regülatör ve sıcaklık sensörünün olası ısı artışında sağlıklı sonuçlar alabilmek için birbirinden uzak yerleştirmeye, diğer  elemanları ise birbirine yakın ve düzenli yerleştirmeye özen gösterdim.

 

2.Adım :Devre Kartının Lehimlenmesi

Devre kartının lehimleme işlemine güç devresiyle başladım.İstediğim voltaj değerinin kontrolünü yaptım ve her lehimleme işleminden sonra kısa devre kontrolü yapmaya özen gösterdim.Mikrodenetleyici kontrolü için microchip programında bulunan örnek projelerle programlama işlemi gerçekleştirdim.

3.Adım: Sıcaklık Sensöründen Veri Okuma

Sıcaklık sensörü verilerini okuyabilmek için arduino ile devre kartı arasında I2C haberleştirmesi gerçekleştirdim.Böylece SDA ve SCL pinlerini kontrolünü sağladım.Daha sonra okunan sensör verilerini CANBus hattına göndererek projemi tamamladım.



Sıcaklık sensörü verileri (Data1) CANBus hattında görüntülendi.

Zehra ÖZDEMİR

Karadeniz Teknik Üniversitesi

Elektrik-Elektronik Mühendisliği