SİREN


Stajımın ilk günü oryantasyon eğitimimi aldıktan sonra siren bölümüne götürüldüm ve çalışmaya başladım.İlk gün ortamı gözledim ve arkadaşlarımla tanıştım.İkinci gün yeni üretime başladık siren anakartlarını smd bölümünden aldık ve bölümümüze döndük.Yapılacak ilk işlem olan mikroskopla anakartları inceleme işlemine başladık.Bu işlemde switch’lerin bacakları tam oturup oturmadığı kontrol etmemiz gerekiyordu.
Bu işlem bittikten sonra bir sonraki işlem olan anakartlara besleme soketlerinin montajına geçtik.Bu işlemde besleme soketlerini anakartlara lehimlememiz gerekiyordu ve bu işlemide tamamladık.
Sıradaki işlem ledlerin anakartlara montajına geçtik.Bu işlemde led kartlarını anakartlara lehimleyerek bu işlemi bitirdik.
Bir sonraki işlemde lehim işleminde dolayı anakartın üzerinde kalan pasta lekelerini etilen yardımı ile yıkıyarak temizliyoruz.Bu işlemin önemi lehimler arasında kalan pasta lekelerinin kısadevreye sebep olmasıdır.Bu işlemi yaparken dikkat etmemiz gereken tek şey etileni switch’lere değdirmemek sebebi switch’lerin donmasıdır.
Sıradaki işlemde buzzer’lerin piezo’lara montajı vardı.Bu işlem sirenlerin ses çıkarması için yapılmaktadır.
Sonraki işlemde anakartların piezoya montajıdır.Bu işlemde uygun vidayla anakartları monte etmektir.
Anakartların piezo’lara montajı yapıldıktan sonra buzzer kabloları anakarta lehilenir.Bu işlemin ardından pasta lekeleri etilen ile temizlenir.
Sirenlere enerji verebilmek için kullandığımız besleme kablolarına soket taktık ve ardından anakartın üzerindeki yerlerine yerleştirdik.
Sirenleri yerleştirceğimiz alt plastikleri silip şirketin markası olan sirex marka etiketlerimi yapıştırdık.
Sirenleri alt plastiklere yerleştirdik ve vidaladık.
Bu işlemlerin ardından test aşamasına geçtik sirenler gücüne göre (24 veya 220 volt) şirketin kedi ürettiği test makinesinde testedilir.
Test edilen sirenlere uyarı eiketleri yapıştırılır.
Bir sonraki işlemde sirenlere seri numara etiketi yapıştırılır.Sirenlerin içine ve dışına birer tane olmak üzere iki etiket yapıştırılır.
Sirenlerin kristalleti kapatılır.
Sirenlerin etiketi bittikten sonra kutuları yapılır.Bu kutularada seri numara etiketi yapıştırılır.Sirenlerin koyulacağı kolilerde seri numara etiketi ile etiketlenir.
Kutular etiketlendikten sonra sirenler tanıtım broşürü ile kutulanır.Kolilendikten sonra sevkiyat bölümüne teslim edilir ve üretim biter.
HAZIRLAYAN:ALİ EREN ÇALDAĞ